DIY: Aliën Piñata

Aliën, Aliën Piñata, Cadeautje, Cute, Diy, Piñata
Afgelopen vrijdag vierde een vriendin van me haar verjaardag. Toen ik zocht naar een leuk cadeau, kwam ik op een gegeven moment een piñata tegen. Hij was heel simpel van alleen karton gemaakt en hoorde rond te zijn, maar was meer een zeshoek. Dat kan ik beter, dacht ik toen. Ik ben wat na gaan denken over een leuk vorm voor mijn piñata en besloot er een kleurrijke ufo van te maken die ik maar al te graag met jullie deel.

Er zat uiteindelijk best veel tijd in het maken van deze piñata, maar het eindresultaat is heel schattig en mijn vriendin was er heel blij me. De moeite waard, dus. Ik ben er bijna een week mee bezig geweest op de momenten waarop ik er tijd voor had, maar ik raad aan er wat meer tijd voor in te plannen. Dan kun je je piñata rustig maken en weet je zeker dat je niet in de knoei komt met de tijd.


Wat heb je nodig?
– 2 ballonnen
– kranten
– (zelfrijzend) meel
– wat water
– een groot stuk karton
– hobbylijm
– crêpepapier naar keuze
– groen papier
– een lang lint
– visdraad
– een schaar
– een nietjestang
– mooi gekleurd papier
– snoep

 

bewerkt1

 

Laten we beginnen:

 

1. Je begint met het opblazen van de twee ballonnen. Probeer de één net iets minder ver op te blazen dan de ander om twee ballonnen van net iets verschillende grote te krijgen.

 

bewerkt2

 

2. Knip en/of scheur stroken papier van de kranten. Doe dit in verschillend groottes en breedtes om het oppervlak van de ballonnen die je gaat beplakken zo goed mogelijk te kunnen vullen.

3. Maak lijm om te kunnen gebruiken om de ballon door middel van papier-maché te kunnen beplakken. Dit doe je door het meel met een beetje water te mengen. Het mengsel is goed wanneer het vrij dik is, maar wel vloeibaar.

 

bewerkt5

 

4. Nu is het tijd om papier-maché te gebruiekn. Beplak de iets kleinere ballon helemaal met papier. Alleen bij het tuitje moet je er rekening mee houden dat er nog wel snoepjes door het gat dat daar zal ontstaan passen. De iets grotere ballon beplak je van onderen tot iets over de helft met papier.

Als je bij deze eerste laag de ballonnen genoeg beplakt, hoef je er niet met nog een tweede laag overheen te gaan. Die tweede laag heb ik namelijk wel gedaan en dat zorgde ervoor dat mijn piñata niet goed kapot ging tijdens het slaan.

5. Laat de ballonnen minimaal 12 uur drogen. Langer is alleen maar beter, je moet ze namelijk goed droog hebben om verder te gaan met je piñata. Handig is om de ballonnen aan een touwtje op te hangen tijdens het drogen. Zijn ze goed droog? Prik dan de ballonnen door en haal ze uit de vormen. Nu kun je de iets grotere ballon zo knippen dat hij aan de onderkant om de andere ballon past. Hierboven zie je hoe mijn onderkant eruit ziet.

 

bewerkt3
bewerkt4

 

6. Het leek mij wel heel leuk om een extraatje aan de piñata te geven. Omdat er een aliën op komt te staan, heb ik voetjes onder de hele ballon gemaakt. Als de andere ballon dan van de onderkant wordt geslagen, komen de voetjes tevoorschijn.

Om dit extraatje aan de piñata te geven, heb ik eerst de onderkant van de hele ballon met blauw crêpepapier beplakt en vervolgens twee beentjes met voetjes die ik van klein groene ragers met daar aan vast in vorm geknipte schuimpjes met een plakbandje opgeplakt. Voor de netheid heb ik rond de pootjes een extra stukje crêpepapier geplakt. Zo zie je de plakband waarmee ze zijn bevestigd niet meer.

Markeer overigens even aan de bovenkant van de piñata aan welke kant je de voetjes hebt geplakt. Dan kan je bij het opplakken van de aliën zien waar deze moet komen.

 

bewerkt6

 

7. Om een ufo ook echt een ufo te laten zijn, moet er wel een band omheen gemaakt worden. Deze maak je door een grote cirkel uit te knippen en deze ook van binnen uit te knippen. De diameter die ik voor de gehele cirkel aangehouden heb, was zo’n 40 centimeter, maar je kan hem zo groot of klein maken als je wil. Handig is wel om ongeveer meten hoe groot de breedte van de ballon is. Voor de binnenkant kan je beter eerst een vrij klein rondje uitknippen en deze steeds om de ballon te meten tot hij mooi past. Past hij bijna? Knip dan voor de laatste ruimte het karton steeds een stukje in zodat je de randjes om kan buigen en kan gebruiken om de band aan de ballon te bevestigen.

 

dsci0403
dsci0410

 

8. Als de band in de goede vorm geknipt is, kan je hem aan de ballon vastplakken. Dit heb ik met plakband gedaan, omdat mijn band net iets te los zat en ik bang was dat de lijm de band niet zou kunnen houden. Daarnaast was het ook gewoon heel makkelijk.

9. Om de vorm af te maken, plak je ook de extra onderkant onder de hele ballon. Hiervoor moet je alleen nog wel confetti knippen en een gedeelte daarvan in de extra onderkant leggen. Op die manier komt er twee keer confetti uit je piñata. Ook de onderkant heb ik vastgeplakt met plakband. Ditmaal juist omdat ik het gevoel heb dat de onderkant makkelijker van de piñata afgeslagen kan worden als hij alleen met plakband vast zit.

10. De basisvorm is nu helemaal af, dus je kunt beginnen met de versiering van je piñata. Ik ben begonnen met het beplakken van de band van de ufo. Ik heb hem van buiten naar binnen beplakt met geel crêpepapier. Dit crêpepapier knip je in vrij dunnen stroken die je steeds een stukje knipt om een soort franjes te krijgen. Dit plak je in laagjes steeds een stukje over elkaar zodat de lijn waar de lijm zit, deze mag overigens niet onder de franjes liggen, niet meer zichtbaar is en de franjes mooi in elkaar overlopen.

Klaar met de band? Ga dan verder met de bovenkant van de ufo. Deze beplak je op dezelfde manier alleen dan in een andere kleur, ik heb voor wit gekozen, en van onder naar boven. Let er wel op dat je het gat aan de bovenkant open houdt.

 

dsci0402

 

11. Niet onbelangrijk is het feit dat je je piñata ook op moet kunnen hangen. Ik heb twee stukken lint met nietjes aan mijn piñata gemaakt. Zorg ervoor dat ze goed vast zitten. Je wil niet dat je piñata losschiet zoals bij mij gebeurde, hihi.

12. Ook de onderkant moet nog versierd worden. Dit heb ik gedaan door propjes oranje crêpepapier dicht tegen elkaar onder mijn piñata te plakken. Overigens wou ik mijn cadeautje onder mijn piñata plakken, dus deze heb ik eerst aan een visdraadje en met een plakbandje onder de piñata gehangen. Als je dan daarna de propjes crêpepapier onder de piñata plakt, zul je niet zien hoe het visdraadje bevestigd is.

 

bewerkt7
bewerkt11

 

13. Als laatst is het tijd om je snoep en de rest van de confetti aan de bovenkant in de piñata te doen en de bovenkant daarna af te sluiten met wat crêpepapier. Plak dit er zo overheen dat het mooi aansluit op de rest van de bovenkant. Vergeet ook niet om een aliën uit te knippen en te tekenen zodat je deze nog op kunt plakken.

 

Nu ben je klaar! Dit is mijn eindresultaat:

 

bewerkt8
bewerkt9
bewerkt10

 

Xxx
Advertenties

20 gedachtes over “DIY: Aliën Piñata

Reacties zijn gesloten.