5 Tips voor het hardlopen

5 tips, App, Beginners, Hardlopen, Run!, Tip, Tips, Voor beginners
Na al aardig wat zomers wel en dan weer niet te hebben hardgelopen en het hardlopen ook een aantal keer met school te hebben gedaan, heb ik vooral veel geleerd over het lopen zelf. Door steeds weer te stoppen met hardlopen kan ik misschien geen marathons lopen, maar ik kan jullie wel wat tips geven om het hardlopen beter onder de knie te krijgen en om beter bezig te zijn. Niet alleen mezelf, ook veel anderen zie ik in de zomer weer beginnen met hardlopen. Om mijn tips op dit moment te geven leek me daarom een goed moment. Daarnaast heb ik net een paar weken terug een wedstrijd van vijf kilometer gelopen waarvoor ik precies een maand de tijd had om weer te beginnen met hardlopen en natuurlijk vooral om te trainen.


Vijf tips voor het hardlopen:

 

1. Zorg voor een goede houding tijdens het rennen. Blijf vooral goed rechtop lopen en zorg er dus voor dat je niet inzakt. Ingezakt lopen is een stuk vermoeiender en zorgt er ook nog eens voor dat je minder makkelijk adem kunt halen. Probeer je buikspieren een beetje ietsjes aan te spannen om beter rechtop te blijven lopen.

2. Zorg voor motivatie tijdens het hardlopen. Hardlopen gaan is één ding. Om niet naar een kilometer te stoppen omdat je geen zin meer hebt of je je verveelt is een tweede. Je kunt een leuke upbeat afspeellijst maken waardoor je in een goed tempo blijft lopen en je wat leuks hebt om stiekem mee te kunnen zingen. Iets anders waar ik mee gelopen heb is een app genaamd “Zombies, Run!”. Het klinkt misschien een beetje raar, maar met deze app zit je als hardloper in een verhaallijn waarin ieder rondje hardlopen een aflevering van een seizoen is. De app houdt bij wat je doet en zou het ook moeten kunnen zien als je minder hard loopt. Om de zombies voor te blijven moet je soms een sprintje trekken of in ieder geval iets harder gaan lopen, wat het lopen spannender maakt. Ook al vind ik het een heel leuke app om mee te rennen, ik heb hem al wel verwijderd. Dit doordat de app mijn muziek steeds onderbrak (die pauzeert hij als er wat gebeurd in het verhaal en laat hij daarna weer verder gaan), terwijl ik echt het tempo van de muziek nodig heb om rustig te blijven lopen.

3. Zet kleine afstandsdoelen. Je kunt wel meteen tien kilometer willen lopen, maar ben je daar echt klaar voor? Het kan best voorkomen dat het je meteen lukt om die tien kilometer te lopen. Toch zou ik het niet aanbevelen. Het volgende rondje zou nog wel eens tegen kunnen vallen doordat die tien kilometer niet meer lukt. Daarnaast moet je je lichaam laten wennen aan de soort beweging EN je moet niet te snel te veel willen waarna je stopt omdat het allemaal toch wat te grote dromen waren.

4. Ga niet te snel rennen. Dit maakt je snel buitenadem en geeft je eerder een zijsteek. Heel snel rennen houd je nooit lang vol. Bauw het langzaam op en probeer daarin eventueel steeds iets sneller te gaan rennen. Je zult merken dat je op een langzaam tempo veel verder kunt lopen dan op een hoog tempo. Zeker als beginner zou ik aanraden om rustig te lopen.

5. Zet je gedachten aan de kant op het gebied van hardlopen. Probeer niet te veel te denken over hoe ver je nog wel niet moet. Concentreer je telkens op een kleiner doel tijdens het lopen en verplaats dat doel steeds tijdens het lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bepaalde boom vijfhonderd meter verderop of een rotonde die je over een kilometer zou moeten passeren. Blijf je maar denken aan de vele kilometers die nog te gaan zijn, dan lijkt het lopen al snel te lang te duren en een onhaalbaar doel. Dan kun je nog wel eens de neiging krijgen er op dat moment helemaal mee te stoppen.

 

Xxx
Advertenties

2 gedachtes over “5 Tips voor het hardlopen

Reacties zijn gesloten.